Nog tien weken te gaan…

By 19 maart 2017april 7th, 2017Blogpost

Nog tien weken te gaan… Heb jij je al ingeschreven voor de 34e editie van de AMC Loop op 21 mei aanstaande? Ga de uitdaging aan en maak je goede voornemens waar (https://www.amsterdamumcrun.nl/inschrijven). Houd deze pagina en onze website (www.amsterdamumcrun.nl) goed in de gaten. Naast informatie en tips over trainen vind je hier wekelijks hardlooptips en handige nieuwtjes.

De AMC Loop is een gezellige recreatieve loop langs een prachtig parcours nabij de Gaasperplas, waarbij alle deelnemers aan de kinderloop, de 5 en de 10 kilometer dwars door het ziekenhuis lopen. Een unieke ervaring, met een lange geschiedenis…

AMC Loop historisch

Op zaterdag 26 mei 1984 kwam het terrein rond het voormalige Wilhelmina Gasthuis (WG) in Amsterdam
nog éénmaal tot leven. Zo’n tweeduizend lopers melden zich op die gedenkwaardige dag aan de start voor de WG/AMC Trimloop. Na het startschot gingen de lopers en masse op weg naar Holendrecht. De route voerde langs de afgezette Overtoom, door het Vondelpark en over talloze fiets- en wandelpaden tot diep in de Bijlmer. Onder aanvoering van Piet van Alphen, destijds een bekende marathonveteraan, werd de sleutel van het voormalige binnenstadsziekenhuis symbolisch overgebracht naar het recent opgeleverde Academisch Medisch Centrum.

Het groots aangepakte evenement was een gezamenlijk initiatief van nucleair geneeskundige Eric van Royen, kinderarts Nanny Koppe en gastro-enteroloog Joep Bartelsman, alle drie fervente langeafstandslopers. Directe aanleiding vormde de onvrede die vooral bij het grote publiek leefde over de verhuizing van het eeuwenoude Wilhelmina Gasthuis (samen met het Binnengasthuis) naar de nieuwe ziekenhuiskolos in de polder. Amsterdams stadziekenhuizen hoorden in het centrum meenden veel mensen en niet op een weiland bij Abcoude.

Maar de initiatiefnemers zagen het minder somber in. Een loopevenement voor ziekenhuismedewerkers stond al langer hoog op hun programma en dit was hun kans om twee vliegen in één klap te slaan. Een voor iedereen toegankelijke trimloop van Wilhelmina Gasthuis naar AMC zou op ludieke wijze duidelijk kunnen maken dat het met die afstand eigenlijk reuze meeviel. Om sceptici bij voorbaat de mond te snoeren, werd besloten de financiële opbrengt van de loop te bestemmen voor een nobel doel in de medische sfeer.

Traditie
Het toeval wilde dat zo’n doel in de onmiddellijke omgeving voorhanden was. Hematoloog Ber Thomas organiseerde sinds enkele jaren succesvolle zaalvoetbaltoernooien ten bate van de door hemzelf opgerichte Stichting Medische Hulp Kenia (SMHK), een zowel piepjonge als piepkleine vrijwilligersorganisatie, die zich toelegde op de bouw van medische hulpposten in een straatarm deel van Kenia. Het stichtingsbestuur verwelkomde de Trimloop als een prachtig mogelijkheid om het stichtingsbudget nog wat op te schroeven.

 ‘De roep om herhaling is groot’, schreef het ziekenhuis-blad Actuele Zaken daags na het evenement. Om er streng aan toe te voegen: ‘Het zal echter bij deze enige en unieke gebeurtenis blijven.’ Misgegokt. Op 1 juni 1985 weerklonk het startschot voor de tweede Trimloop, opnieuw ten bate van het Keniaanse district West Pokot, waar de Nederlandse arts Paul Mertens samen met de locale bevolking drukdoende was om nieuwe hulpposten de grond uit te stampen. Een traditie was geboren; de AMC Loop gaat dit jaar voor de 34e keer van start.