Daar ben ik trots op

We zijn al aan het aftellen en met nog bijna twee weken te gaan blijven de inschrijvingen voor de 34e editie van de AMC Loop binnenstromen. Dit tot groot genoegen van Marc van den Broek, voorlichter van het AMC en bestuurslid van de AMC-loop.

,,Wij maken het mogelijk”, lacht hij. ,,Ik vind het zo leuk dat mijn werkgever, die als primaire taak heeft om mensen beter te maken, onderzoek te doen en onderwijs te verzorgen, met de loop mensen kan betrekken bij haar organisatie en werk. Daar ben ik trots op. De AMC Loop is een niet meer weg te denken traditie, die begonnen is toen het ziekenhuis in de jaren tachtig van het centrum naar de rand van de stad verhuisde.
Toen ik hier een jaar of zeven geleden kwam werken, ben ik gevraagd om mee te denken over dit evenement, omdat ik zelf ook een hardloper ben. Ik deed vroeger mee aan triatlons en trainde zes keer per week. Dat is nu iets minder, ik fiets iedere dag tien kilometer naar het werk en loop twee keer per week hard en lig ook wekelijks twee keer in het zwembad. Het is fijn om mensen te enthousiasmeren voor wat we als ziekenhuis te bieden hebben. We proberen mensen beter te maken en voeding en leefstijl zijn belangrijk. We hoeven het er niet duimendik bovenop leggen, maar met de organisatie van de loop willen we uitdragen dat bewegen belangrijk is. Dit jaar is het goede doel de AMC Foundation die het mogelijk maakt dat jonge onderzoekers ervaring opdoen in het buitenland, bijvoorbeeld voor cholesterolonderzoek. Trouwens, hardlopen is goed voor een gezond cholesterolgehalte.”

Uiteraard loopt Van den Broek zelf ook mee. ,,Ik probeer er ieder jaar bij te zijn. Het is fijn om mee te lopen en ik verricht hand- en spandiensten indien nodig. Ik geniet op zo’n dag van de perfecte organisatie en de loop zelf. En wat het dit jaar helemaal leuk en apart maakt is dat alle lopers door het gebouw lopen. Normaal ren je niet hard door ons ziekenhuis. We willen graag laten zien dat het gewoon een gebouw is, waar mensen die vaak heel ziek zijn de beste zorg krijgen. Het is verder een afwisselend parcours, wat je misschien in Amsterdam-Zuidoost niet zou verwachten. De route gaat langs de Gaasperplas, met lekker veel bochtjes, natuur en water. Ik doe mee aan de tien kilometer. Inmiddels is uitlopen belangrijker dan de tijd, want ik ben weer wat ouder en heb snelle tijden wat los moeten laten.”

Over de toekomst van de AMC Loop kan hij kort zijn: ,,Ik ben voorstander van voortzetting van dit evenement. Gezien de professionaliteit van de organisatie en het parcours is er ruimte voor groei, maar het mag relatief klein en gezellig blijven; het hoeft wat mij betreft niet zo groot te worden als bijvoorbeeld de Dam tot Damloop.”

 

Wilma Vermunt, 8 mei 2017