Ik heb het gewoon geflikt

By 18 april 2017april 26th, 2017Blogpost

Hardlopen en bewegen is fijn en het liefste verbeter je je persoonlijke records. Daar train je hard voor en de voldoening is groot als het lukt. Toch geldt dat niet voor iedereen. Mensen met overgewicht of obesitas bewegen minder makkelijk en goed, laat staan dat ze in hun eentje gaan hardlopen.

De 44-jarige Natasja de Bruijn uit Zaandam werkt als personal trainer en coach en wil daar verandering in brengen. ,,Ik stimuleer mannen en vrouwen met onder meer overgewicht juist om lekker buiten te gaan bewegen. Als kers op de taart doen we dan mee aan bijvoorbeeld de AMC Loop. Dat wordt uiteindelijk een ervaring, die ze nooit meer vergeten. De medaille die ze na afloop omgehangen krijgen is goud waard. Het is het bewijs: ik heb het gewoon geflikt.”

,,Ik begeleid mensen naar een gezondere leefstijl. Dat betekent andere voeding, meer bewegen en een nieuwe mindset. Als ze willen, gaan we ook hardlopen. Dat is voor veel van hen iets waar ze nooit aan gedacht hebben. Ik vind het fantastisch om ze in beweging te krijgen en ze vooruit te zien gaan. Het hoeft niet snel, het gaat om de eenvoud. De AMC Loop is heel goed georganiseerd en er is ruimte voor mensen die er wat langer over doen. Ik kom al vier jaar samen met mijn cliënt als laatste over de finish. We worden dan het laatste stuk begeleid en krijgen water en veel applaus. Dat laat een onuitwisbare indruk bij ze achter. Die mannen en vrouwen  leveren echt een topprestatie, vergelijkbaar met een marathon voor een loper met een gezond gewicht. Soms neemt het traject wel een tot twee jaar in beslag. Het is fijn om daarbij een doel voor ogen te hebben als bijvoorbeeld de AMC Loop.”

Natasja ziet haar cliënten een keer per week. ,,We sporten altijd buiten, een op een met veel privacy. De afspraak is wel dat ze zelf de rest van de week ook gaan wandelen of fietsen. Sommige mannen en vrouwen  hebben nog nooit een meter hardgelopen of een sportschool van binnen gezien. Mijn doel is een gezonde levensstijl te implementeren, waardoor ze discipline, doorzettingsvermogen en motivatie oppakken om het uiteindelijk zellf te gaan doen en het daarna ook vol te houden. Ze houden bij in een schrift wat ze doen, wat ze eten, wat ze voelen. Er spelen soms diepgewortelde problemen mee. En natuurlijk hebben we ook tussendoor contact als daar behoefte aan is. Het gaat om kleine veranderingen, zoals ik altijd zeg stapje voor stapje. Maar als ze dan eenmaal gaan bewegen en anders gaan eten, maken ze enorme stappen.”

Natasja kan 21 mei maar een cliënt persoonlijk begeleiden. ,,Bij elke volgende loop is dat weer iemand anders. Maar er lopen nog meer klanten mee uit mijn groep of uit eerdere jaren. Bijvoorbeeld een die voor het eerst de tien kilometer gaat lopen en een die ik train voor de marathon. Een niet te massale loop als de AMC Loop is een mooie opstap geweest, waardoor ze de smaak te pakken hebben gekregen. Net als ik; het blijft een uitdagende en inspirerende sport.”

Voor meer informatie: www.ndblivefit.nl