PICS; het Post Intensive Care Syndroom

Met jouw deelname bevorder je niet alleen jouw eigen sportiviteit en gezondheid, maar steun je ook het goede doel; meer geld, mogelijkheden en onderzoek voor patiënten met het Post Intensive Care Syndroom (PICS). PICS is al enkele jaren het goede doel van de Amsterdam UMC Run en nu door COVID-19 actueler dan ooit. Samen met de AMC Foundation zorgt de Amsterdam UMC Run Virtual Edition voor meer aandacht voor en financiële ondersteuning van het Post Intensive Care Syndroom en onderzoek naar de gevolgen van IC-opname door Covid-19. Klik hier voor meer informatie over PICS en het Corona Research Fonds

Hoe kan ik het PICS ondersteunen?

Je kunt heel makkelijk en veilig een eigen actiepagina aanmaken en deze op verschillende manieren delen via Social Media met het verzoek je te sponsoren. Je kunt persoonlijke foto’s en teksten toevoegen en nieuws en updates delen. Laat je sponsors bijvoorbeeld weten dat je een training achter de rug hebt stuur ze updates over je trainingsschema.

Je kunt een eigen actiepagina aanmaken door lid te worden van het Team Amsterdam UMC Virtual Edition: https://www.coronaresearchfonds.nl/team/amsterdamumcrunvirtualedition.

  • Klik vervolgens op ’Ik wil in dit team’
  • Maak een account aan met je e-mailadres, Facebook, Twitter of LinkedIn-account
  • Vervolgens geef je een persoonlijke pagina vorm door een streefbedrag, paginatitel, persoonlijke tekst en foto’s toe te voegen (dit hoeft niet direct volledig te zijn)
  • Bovenstaande kun je altijd wijzigen door op de knop rechtsboven te klikken en naar ‘Mijn pagina’s beheren’ of ‘Profiel wijzigen’ te gaan

Je kunt jouw actie ook delen via Widgets; dit zijn deze knoppen onderaan iedere pagina:

Benieuwd wie er al lid zijn van Team Amsterdam UMC Virtual Edition? Kijk dan hier;

Tikkie

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een open Tikkie als donatiemogelijkheid, hiervoor kun je onderstaande QR-code gebruiken;

Revalideren van COVID-19 patiënten na IC-opname

Iedereen kan met PICS te maken krijgen of wellicht ken je iemand die op de IC heeft gelegen. Dáárom rennen of wandelen we met zijn allen de Amsterdam UMC Run Virtual Edition.

De eerste golf van de COVID-19 pandemie is achter de rug, maar de optimale revalidatie behandeling ontbreekt nog. Fysiotherapeuten zien dat de reacties van COVID-19 patiënten bij de revalidatiebehandeling afwijken van patiënten die met een ander ziektebeeld die op de Intensive Care (IC) hebben gelegen.

Een opname op de IC heeft grote invloed op de mate waarin de patiënt zich kan inspannen, het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Voor COVID-19 patiënten blijkt de inspanningscapaciteit en belastbaarheid tijdens IC-opname en de eerste weken na ontslag uit het ziekenhuis veel lager te liggen ten opzichte van ‘gewone’ patiënten na een IC-opname. Patiënten zijn extreem snel vermoeid en weinig belastbaar. Hierdoor is er een verhoogd risico op overbelasting en een vertraagd herstel. Over de langetermijngevolgen van een IC-opname van deze patiënten is nog niets bekend. Daardoor is het onduidelijk hoe beweeg- en trainingsprogramma’s eruit moeten zien gedurende de verschillende herstelfasen na ontslag uit het ziekenhuis.

Onderzoek

Daarom willen wetenschappers in Amsterdam UMC een onderzoek opzetten om inzicht te krijgen in deze verminderde inspanningscapaciteit, maar ook hoe de schade van het hart, de longen en de spieren hieraan bijdraagt. Ademhalingsproblemen zijn bij COVID-19 het voornaamste probleem maar spierzwakte die door de lange ligduur op de IC ontstaat en de bijkomende schade door het virus aan het hele lichaam spelen ook een rol in het herstelproces. Doel is om tot aanbevelingen te komen voor een veilig gepersonaliseerd beweeg- en trainingsprogramma op de korte en lange termijn na ontslag uit het ziekenhuis.

De onderzoekers maken deel uit van een landelijk netwerk voor de revalidatie van COVID-19 patiënten. Hierdoor kunnen de resultaten uit het onderzoek snel in heel Nederland ingezet worden.

De AMC Foundation steunt dit initiatief en daarmee is het onderzoek naar PICS ook dit jaar weer het goede doel van de Amsterdam UMC Run.

Bekijk het animatiefilmpje voor meer informatie over de impact van PICS.

#loopnietvoorniksmaarvoorpics