PICS: Post Intensive Care Syndroom


Maak impact met jouw run

Tijdens de Amsterdam UMC Run halen we met zijn allen geld voor beter herstel voor patiënten na behandeling op de Intensive Care.

Kom in actie
Vraag je familie, vrienden, kennissen, collega’s, klas en buren je te sponsoren en geef jouw Run betekenis!

Maak je eigen PICS actiepagina

Je kunt makkelijk een eigen actiepagina aanmaken waarop jouw netwerk veilig kan doneren. Op de actiepagina is te zien hoeveel donaties jij al hebt opgehaald. En om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat jij in actie komt voor PICS, kun je deze actiepagina makkelijk delen. Bekijk hier de tips om jouw actie succesvol te maken.

Of doneer direct

Kids prijs
Speciaal voor de kinderen die het meeste geld ophalen hebben we een bijzondere prijs: een rondleiding achter de schermen van het ziekenhuis!

Wat is Post Intensive Care Syndroom?

Iedereen kan op de IC belanden
Een opname op de Intensive Care is een ingrijpende gebeurtenis. In Nederland overkomt het jaarlijks zo’n 80.000 mensen. Bijvoorbeeld na een heftig verkeersongeluk, bij een zeer ernstige longontsteking of omdat ze zo ziek zijn dat het hun longen, hart, nieren of hersenen bedreigt. Door verbeteringen in de medische zorg overleven steeds meer IC-patiënten, maar dat betekent niet dat ze direct hun oude leven terug hebben.

Over PICS
Meer dan de helft van voormalig IC-patiënten heeft nog lange tijd last van verschillende klachten: het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Ze krijgen bijvoorbeeld lichamelijke klachten, zoals zenuwpijn of verlies van spiermassa. Ze kunnen ook problemen krijgen met concentratie of het geheugen, waardoor ze niet (meteen weer) zelfstandig kunnen functioneren. Of ze krijgen last van angsten en depressies. Dat raakt niet alleen patiënten, maar ook hun naasten en familie.

Behandelen van PICS
PICS is nog erg onbekend in Nederland, wat het stellen van de diagnose soms moeilijk maakt. Daarnaast is PICS soms lastig te herkennen, omdat PICS-klachten kunnen overeenkomen met de aandoening of ziekte waarvoor iemand op de IC werd opgenomen. Bovendien verschillen de PICS-klachten van persoon tot persoon.

PICS vraagt om een interdisciplinair behandeling traject, maar helaas krijgt tot nu toe minder dan de helft van de IC-overlevenden de juiste behandeling na ontslag uit het ziekenhuis.

De Amsterdam UMC Foundation heeft ook dit jaar het onderzoek naar PICS uitgekozen als het goede doel van de Amsterdam UMC Run.