Editie 2019 een groot succes

By 14 februari 2020Geen categorie

Voor de eerste keer met de nieuwe naam: Amsterdam UMC Run, maar met de bagage van 35 sfeervolle voorgaande edities, dat was de editie van zondag 26 mei 2019! Zo’n 1000 Runners verdeeld over de Kinderloop, 5 km en 10 km hoorden de startschoten van Dr. Kristien Tytgat (Voorzitter bestuur Amsterdam UMC Run), Dr. Chris Polman (voorzitter Raad van bestuur VUMC en vicevoorzitter Raad van bestuur AMC) en Frieda van den Maagdenburg (bestuurslid Raden van Bestuur VUMC en AMC). Fantastisch loopweer, prachtige nieuwe parcoursen, heerlijk loungen op het Foodtruck sfeerplein en de DJ zorgden ervoor dat sportplezier en een festival gevoel hand in hand gingen.

De unieke passage door het AMC-gebouw zat voor alle afstanden aan het einde van de route na een pittig klimmetje om binnen te komen. Dwars door het hart van het Amsterdam UMC, onder de collegezaal door en via de faculteitsgangen weer naar buiten voor het laatste stukje naar de finish. De jeugdlopers werden hartstochtelijk toegejuicht, de 10 km lopers genoten van een nieuw adembenemend parcours, muzikaal ondersteund door de Neutenblazers uit Diemen en de muziekbuggy bij station Holendrecht, die er ook voor de 5 km lopers was na een sfeervolle passage door de wijk Reigersbos.

Meedoen is belangrijker dan winnen en de Amsterdam UMC Run is een prestatieloop maar toch komt er elke afstand iemand als eerste over de finish en die wordt uiteraard gehuldigd: Bij de Kinderloop waren Nura van Harmelen en Tom Zantinge van AV Feniks uit Amsterdam Zuidoost, als eersten weer terug. De 10 km werd (opnieuw) gewonnen door Michiel Hulleman (meervoudig winnaar van álle afstanden van onze Run) bij de mannen, snelste vrouw was Hinke Schokker. Op de 5 km prolongeerde Levi Engels zijn 1e plaats van vorig jaar bij de mannen en was Frederique Vonk de snelste vrouw. Nieuw dit jaar was de groepsdeelname van vele afdelingen, bedrijven en instellingen die -ongeacht de afstand- met elkaar hebben genoten van de Amsterdam UMC Run.

En natuurlijk stond de editie van dit jaar voor de 4e keer ook weer in het teken van PICS, het Post-Intensive-care-Syndroom, een relatief jonge aandoening waarvoor veel meer onderzoek(sgeld) nodig is. Hoogtepunt is de deelname van veel (ex) ic-patiënten in hun post-ICU-challenge; samen met een buddy na een ingrijpende IC opname, toch aan de start kunnen staan van de Amsterdam UMC Run. Wat een kanjers, wat een inspiratie. Dit was heel goed opgepikt door alle andere deelnemers aan onze Run want mede dankzij de inzet van de AMC Foundation werd er een recordbedrag van ruim € 10.000 opgehaald! Volgens de onvermoeibare coördinatoren Juultje Sommers en Marieke van der Schaaf een ge-wel-dig resultaat waar écht wat mee gedaan kan worden.